čtvrtek 21. července 2011

Proč NE zoologické zahrady

V zoologických zahradách, jakých si pseudo-útulcích a pseudo-záchranných nebo veřejnost vzdělávacích centrech jsou zvířata - která by ráda žila své vlastní životy svobodně jako kterékoliv jiné zvíře (ne/lidské) - na doživotí uvězněna, a to zejména za účelem zvráceného podnikání některých lidí, kteří mají zisky z lidí, kteří přicházejí do zoologických zahrad zvířata očumovat (a jiné konzumovat v hamburgeru nebo párku v rohlíku).

Životní podmínky zvířat v zoologických zahradách jsou často mizerné. Sami jste někdy při návštěvě zoo stáli u některé z podivných klecích a hledali dotyčného nebo dotyčnou a ejhle on nebo ona se krčí v rohu oné podivné klece. Nicméně i ty nejlepší výběhy, akvária nebo terária nemohou přiblížit odpovídající prostor, rozmanitost a volnost, které by poskytlo jejich přirozené životní prostředí. Deprivace a frustrace ze stísněných prostorů (klecí, stěn, plotů) zoologických zahrad v kombinaci s nudou, častou osamělostí nebo naopak žádným soukromím a každodenním komandováním, a někdy i zneužíváním lidí, kteří by se o zvířata měli starat způsobuje, že mnoho držených zvířat v zoo ztrácí rozum a dostává se do tzv. zoopsychózy. Zvířata se zoopsychózou se houpají ze strany na stranu celým tělem nebo hlavou, otáčejí se neustále dokola nebo běhají dokola a sem a tam po výběhu nebo kleci, otupěle koukají a v horších případech sebe poškozují. Některé zoo se prý kvůli zoopsychóze uchylují i k podávání drogám ovlivňujících náladu (antidepresiva apod.).

Samotné zoologické zahrady a uvěznění zvířat v nich, namísto vzdělávání o zvířatech a jejich ochraně a navazování bližšího vztahu s nimi, podporují lhostejnost lidí (a to zejména u dětí) k zneužívání zvířat, stejně tak nedostatek úcty k jejich životu a prohlubují falešné představy, že lidé jsou lepší než ostatní zvířata, jsou nadřazeni ostatním zvířatům, což podporuje i domněnku, že člověk není součást přírody, ale je přírodě nadřazen. Zoo jsou zábavným parkem či veřejnou atrakcí, kam především nepřemýšlející rodiny a páry, zda je život pro zvířata v klecích či výběhách také příjemný, chodí na výlet zpříjemnit si všední den, nikoliv se vzdělávat nebo získávat či hledat bližší vztah ke zvířatům a přírodě.

Typickým tvrzením uvěznění zvířat v zoologických zahradách je, že zoo podporují zachovávání zvířat, čímž by se i jednou budoucí potomci dnes vězněných zvířat v zoo mohli vrátit do svého přirozeného prostředí. Zoo však nepatrně nebo spíš vůbec nepřispívají k ochraně životního prostředí, které je pro zachování života nejdůležitější. A ani nemohou věznit tolik zvířat, aby zachovaly genetickou rozmanitost důležitou pro zachování jednotlivých druhů. Zoologické zahrady za svoji existenci, a stále i dnes nesčetněkrát více zvířat vytrhly z jejich přirozeného prostředí, okradly a okrádají zvířata o jejich život nebo rodiny, a to i takovými drastickými způsoby jako vyvražďení rodin nebo matek a otců dětí vytržených z přirozeného prostředí a putujících v bednách nebo klecích do zoologických zahrad (rodiny, ani rodiče samozřejmě nikdo zvířatům nevrátí), než by přispěly k návratu zvířat do jejich přirozeného prostředí (vrátily jim jejich život). Ve skutečnosti jsou tak zoo jedním z přispěvovatelů, proč některým zvířatům hrozí vyhynutí. A ve skutečnosti tvrzení, že zoologickým zahradám záleží na zachovávání zvířat, zoo dnes využívají současné situace, aby přilákaly více návštěvníků a tím zvýšily své zisky ze zneužívání zvířat.

Terry Maple, ředitel Atlantské zoologické zahrady v USA prohlásil: "Pokud vám bude kterákoli zoo tvrdit, že síla zoologických zahrad spočívá v SSP (SSP - Species Survival Plan - plán pro přežití druhů), vypouštějí jen kouřovou clonu".

Zoo pravidelně prodávají, nakupují, půjčují nebo si vyměňují zvířata bez respektu k nim, bez ohledu na jejich navázané vztahy, často i potřeby, což jasně ukazuje, že pro zoologické zahrady jsou zvířata zbožím, komoditou, obchodovatelným majetkem zbavena vlastních životů a svobod. Zejména pak zvířata, která se zoo nehodí, tedy tzv. nepotřebná, přebytečná nebo nadbytečná zvířata - zvířata, která již nelákají návštěvníky, již nejsou roztomilá, jsou starší nebo pro zoo nadbytečně narozená - zoologické zahrady dokonce i zabíjí - někdy je dávají jako potravu jiným zvířatům v zoo - nebo tato zvířata prodávají, včetně cirkusům a různým soukromým chovatelům, kteří zvířata vězní jako "domácí mazlíčky" nebo je rozmnožují a dále s nimi obchodují.

Častým argumentem pro zoologické zahrady je také tvrzení, že se zvířata mají lépe v zoo, než v přirozeném prostředí a jsou v zoo pod jakousi ochranou před světem nebo člověkem apod. Toto je však o lidech, kteří se svobodně prochází po zoologických zahradách a kteří říkají, jak je svoboda pro ostatní zvířata strašná a nebezpečná. Podle takových teorií by jsme se měli všichni pozavírat do klecí či výběhu, a tím se vzájemně "ochraňovat" před světem či námi samotnými. Je pošetilost si myslet, že by zvířata zůstala na vždy v zoo, pokud by se od jejich vězení otevřely dveře, vrátka a poklopy atd. Již v minulosti evropané drželi v zoo lidi z různých domorodých či indiánských kmenů, z různých částí světa a je nesmyslné si myslet, že tyto domorodci byli raději zavřeni v zoo jako výstavný kus (dnes, ani někdy jindy ani jeden takový člověk v zoo dobrovolně zavřený není), než aby žili své životy ve svém přirozeném prostředí, stejně jako kdyby dnes např. indiáni z amazonského kmene Piro měli být raději zavřeni v zoo, než aby žili své životy uprostřed ("nebezpečné") Amazonie. Zvířata jsou sama schopna rozhodovat o tom kam a kdy půjdou.

"Podobně jako cirkusy, rodea či většina rekreačního lovu a sportovního rybolovu, i ty nejlepší ze zoologických zahrad, parků divokých zvířat a akvárií jsou ve své nejvnitřnější podstatě vyjádřením lidské snahy zvířata vykořisťovat a ovládat. Kdybychom nechali brány zoologických zahrad otevřené, během chviličky by v nich nezůstalo ani jediné zvíře. Je neoddiskutovalné, že se v zoo mnohá zvířata stávají deprimovanými. Jsou znuděná, pochodují sem a tam, často se uchylují k sebepoškozování (koušou sama sebe, vytrhávají si srst), často jsou nešťastná, propadají depresi nebo zuřivosti (cage rage). Vicki Crokeová výstižné říká: "Pro návštěvníka může zoo přestavovat úchvatné místo, avšak pro jeho obyvatele může být působištěm až děsivě nudným"." - Biolog, etolog Marc Bekoff

Závěr

Prostě není správné chodit si zpříjemnit všední dny do zoologických zahrad, zatímco zvířata v nich žijí smutný, potupný a jednotvárný život. Všichni, kteří se chtějí opravdu o zvířatech učit, nebo se od nich něco naučit, měli by chodit zvířata pozorovat do jejich přirozeného prostředí, chránit jejich přirozené prostředí, sledovat o nich dokumenty nebo číst o nich knihy.

Zdroj: (mimo vlastních poznatků)

http://www.wisegeek.com/what-is-zoochosis.htm

http://www.worldwidewords.org/turnsofphrase/tp-zoo1.htm

http://vimeo.com/28699673

http://biopsychiatry.com/misc/zoo-animals.html

http://books.google.cz/books?idprintsec=frontcover#v=onepage&q&f=false str. 243 a více

http://youtu.be/W2YbsnfbBwQ

http://www.captiveanimals.org/news/2011/02/eaz

http://www.heraldscotland.com/news/home-news/animal-activists-outraged-at-zoo-s-culling-of-piglets-1.1062826

http://www.change.org/petitions/tell-the-european-zoo-association-to-stop-killing-healthy-animals

http://abcnews.go.com/International/video/playerIndex?id=3394184

kniha "Na zvířatech záleží" od Marca Bekoffa

Odkazy zobrazeny dne 2. srpna 2011.

3 komentáře:

  1. Ahoj Zdeňku,

    skvělé myšlenky.

    Jako přátelské posouzení / peer-review :) ... Myslím, že k tvrzením, která nejsou obecně moc známá, by bylo vhodné uvést nějaký zdroj. Jinak to lehko může vzbudit pochybnosti (i u "spřízněně vnímajícího" člověka, co potom u dosud neseznámeného).
    Např. tvrzení, že zoo některá nadbytečná zvířata zabíjejí
    nebo "a každodenním komandováním a někdy i zneužíváním lidí, kteří by se o zvířata měli starat" - myslím, že ve většině zoo alespoň v ČR se už cíleně snaží profilovat jako dobré, a tedy případy zjevného týrání zvířat ošetřovateli eliminovat. Fakt si myslím, že velká část zoo už opravdu zaměstnává lidi, kteří mají ke zvířatům dobrý nebo aspon neutrální vztah - dobrý míněno potud, pokud je to možné ve vztahu ošetřovatel-zvíře v zoo. Anebo alespon neprojevují vůči zvířatům žádné zjevné násilí nebo zneužívání.
    Také to s tím podáváním stabilizátorů nálady - věřím tomu, že se to děje, ale určitě by bylo vhodné dát aspon nějaký odkaz, aspon nějaké externí tvrzení, na které ty jakoby odkazuješ.

    Ať prostě není pro většinu lidí snadné celý článek smáznout tím, že je tam pár neopodstatněných tvrzení a že je to celé pochybné.
    Doufám že rozumíš :)
    B.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, jo Báro, chápu :)

    Zabíjení "nadbytečných" zvířat schvaluje sama Evropská asociace zoologických zahrad a akvárii.

    http://www.captiveanimals.org/news/2011/02/eaz

    http://www.heraldscotland.com/news/home-news/animal-activists-outraged-at-zoo-s-culling-of-piglets-1.1062826

    http://www.change.org/petitions/tell-the-european-zoo-association-to-stop-killing-healthy-animals

    http://abcnews.go.com/International/video/playerIndex?id=3394184

    http://www.captiveanimals.org/news/2010/03/10-facts-about-zoos

    Komandování, význam toho slova je také velet, přikazovat nebo poroučet.

    O podávání různých drog zvířatům tady:

    http://biopsychiatry.com/misc/zoo-animals.html

    http://books.google.cz/books?id=aYV1CmUbxIgC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false str. 243 a více

    Jinak ten článek je psán podle mých poznatků, to i na základě návštěv zoo v minulosti.

    OdpovědětVymazat
  3. Tady ještě něco k té zoopsychóze: http://www.wisegeek.com/what-is-zoochosis.htm.

    OdpovědětVymazat